7 grootste trends in micromobiliteit

25-09-2023

Even op de elektrische (deel)fiets van het station naar het werk, met de bakfiets naar de markt (kun deze gelijk volgeladen worden met vers fruit, afgebakken broden en heerlijke kazen) of even de e-step snel van de vakantieaccomodatie naar het stadscentrum. Micromobiliteit is overal om ons heen in volle gang en we verwachten dat dit alleen maar meer wordt. Dit zijn de 7 grootste trends in micromobiliteit.


Nog even een herhaling, wat is micromobiliteit ook alweer?

Lichte, gezonde en duurzame vervoermiddelen voor dagelijkse verplaatsingen in en om de stad.

 

2025 stadscentra emissievrij

Dat duurt nog even, toch? 2025 is sneller dan je denkt en met de autovrije stadscentra zijn we al een beetje voorbereid op wat komt. Vanaf 1 januari 2025 mogen gemeenten zero-emissiezones invoeren voor goederenvervoer (Rijksoverheid, 2023). Dat betekent dat auto’s, vrachtwagens en ander goederenvervoer bepaalde zones alleen mogen betreden wanneer zij uitstootvrij rijden. Goederenvervoer op gas en diesel moeten dus overgaan op elektrische voertuigen of andere manieren vinden om pakketjes, voorraden of warm eten te bezorgen.


Trends micromobiliteit

First en last mile

De stadscentra worden met het jaar drukker, auto’s steeds meer geweerd en de files worden langer en langer. Dat brengt ons bij de volgende trend: de first en last mile afleggen met micromobiliteit. Oftewel: het combineren van vervoermiddelen om een stuk gemakkelijker, sneller, flexibeler en duurzamer je eindbestemming te bereiken.

Last mile

Je begint je reis in de auto, parkeert deze op een mobiliteitshub en gaat verder met je vooraf geboekte (elektrische) fiets. De voordelen? Je vermijdt files in en rond stadscentra en je behoudt alle flexibiliteit.

First en last mile

Je begint je reis met de (vouw)fiets, vervolgt de reis met het ov en je fietst uiteindelijk naar je eindbestemming. De voordelen? Geen wachttijden op aansluitende bussen, genieten van de mooie omgeving en zo langs alle files fietsen.

Populariteit onder lichte vervoermiddelen

De ene fatbike na de andere vliegt je voorbij, de e-bikes zijn steeds meer een fashion statement en we kunnen niet wachten tot we met de e-step de openbare weg op mogen. We delen het fietspad inmiddels met tientallen verschillende soorten vervoermiddelen. En het doorvoeren van de helmplicht bij snorscooters maakt dat andere vormen van micromobiliteit gekozen worden.

Micromobiliteit wordt steeds populairder en investeren in goede vervoermiddelen die ook nog eens leuk zijn om op te rijden en op gezien te worden, worden steeds belangrijker. We kunnen wel zeggen dat micromobiliteit een lifestyle wordt, denk je niet?

Files voorbij, sneller op je bestemming

Het kwam al even voorbij bij de First en last mile­-trend maar de drukte rondom stadscentra, richting bedrijventerreinen en op populaire eenbaanswegen nemen toe. Je staat langer in de file en andere type vervoermiddelen klinken steeds interessanter. Soms is dan zélfs de fiets of een ander vervoermiddel aantrekkelijk voor mensen die eigenlijk niet van fietsen houden. Voor mensen die elke dag dezelfde drukke routes afleggen is micromobiliteit de uitkomst om sneller en zonder frustraties op je bestemming aan te komen. En het is nog gezonder ook.


Trends micromobility

Accessoires en onderhoud worden belangrijker

Steeds meer mensen kiezen voor vormen van micromobiliteit, als vervanging van de (tweede) auto maar ook om de dagelijkse rit efficiënter, flexibeler of leuker te laten verlopen. Stilstaan onderweg is een no go en handige accessoires die de reis alleen maak gemakkelijker of comfortabeler maken zijn een mooie aanvulling. Een ademend regenpak, laptoptas die je gemakkelijk kunt bevestigen aan je bagagedrager, verlichting op zonne-energie of een cargovoorvork die van elke fiets een vrachtfiets maakt. Investeren in praktische accessoires en goed onderhoud zorgt voor lang plezier onderweg!

Bepakt en bezakt, we willen álles mee kunnen nemen

De bakfiets voor pakketten of post, de cargobike voor bezorgers of de longtailfiets voor de school run. We zijn steeds vaker op zoek naar nieuwe manieren om onszelf, de boodschappen en de kinderen met al hun school- en gymtassen te vervoeren. Maar ook in de zakelijke markt voor het vervoeren van post en pakketjes, voor monteurs die snel van de ene naar de andere klant te gaan en voor bezorgers om eten snel en warm af te leveren. Alternatieve manieren voor bezorgbussen en auto’s die geweerd worden in autovrije stadscentra of emissiezones worden volop gezocht. Wat ons betreft een mooie ontwikkeling!

Gezonder & duurzamer leven

Het klinkt bijna cliché, maar er is een grote trend gaande rondom gezonder en duurzamer willen leven. Duurzaamheid leeft onder consumenten en bedrijven en is gesterkt door de energiecrisis en de hoge energierekeningen en we gaan veel bewuster om met ons energieverbruik. Elektrische vervoermiddelen verkiezen we steeds meer boven benzine- of dieselgedreven vervoermiddelen en door de drukte van de dag is mentale en lichamelijke gezondheid een groter thema in ons leven. We willen steeds gezonder, duurzamer en leuker leven. En daar past micromobiliteit, wat ons betreft, perfect bij.Micromobiliteit trends

Op de hoogte blijven van de laatste trends?

Zo, nu weet je alles over micromobiliteit. Toch? De dagelijkse manier van verplaatsen in en om de stad verandert. Nieuwe vormen van stadsmobiliteit duiken op en worden steeds populairder. Micromobiliteit is groeiende en wij houden je ervan op de hoogte. Houd PENDLR in de gaten voor het allerlaatste nieuws.

 

7 grootste trends in micromobiliteit