De historie van Kruitbosch

Opa Kruitbosch takelde in 1955 de fietsen nog van boven naar beneden in zijn lokale grossierderij. Alle bestellingen werden per bakfiets bezorgd en nieuwe bestellingen werden op briefjes aan de bezorger doorgegeven. De medewerkers in het magazijn wisten precies welke onderdelen waarvoor geschikt waren en soms kwamen fietsenmakers in de buurt hun bestellingen tussen de middag even ophalen. 

In ongeveer 70 jaar is er veel veranderd en hebben we mooie stappen vooruit gezet. Onze Cortina fietsen worden bezorgd in Nederland, België en Frankrijk. Onze klanten bestellen online onderdelen en accessoires in de portal van PENDLR, die vervolgens verzameld worden in ons warehouse met een AutoStore. En met HelloRider kunnen we sinds een paar jaar ook de zakelijke markt bedienen. 

Hieronder vind je een aantal highlights uit onze historie. 

1955

Officiële start

De familie had al een groothandel in fietsen in Zutphen. maar de officiële start van familiebedrijf kruitbosch in Zwolle is in 1955. dan opent Egbert jan, samen met zonen Wim en Herman, in Zwolle een grossierderij in fietsen en fietsonderdelen. 

1973

Verhuizen

Het pand aan de Nieuwstraat 10 is te klein voor Kruitbosch. het bedrijf verhuist van de binnenstad naar net buiten het centrum van Zwolle. Het oude staalconstructie bedrijf op Vondelkade 70 wordt omgebouwd tot magazijn voor Kruitbosch. rond deze tijd speelt ook de overgang van de eerste naar tweede generatie: Wim en Gerrit nemen de zaak over. 

1986

Tweede vestiging

Omdat er een derde generatie Kruitbosch toetreedt beginnen Wim en Gerrit een tweede vestiging in Hoogeveen.

1993

Samen Bouwen

Het pand aan de Vondelkade is te klein. Kruitbosch verhuist naar de Marslanden. Dit pand wordt zelf gebouwd. Samen met medewerkers worden plannen uitgedacht en uitgewerkt voor de optimale inrichting. Wilco wordt mede-eigenaar van Kruitbosch Zwolle. Kruitbosch Hoogeveen verzelfstandigt onder leiding van Egbert Kruitbosch.

1998

Te krap

Kruitbosch Hoogeveen wordt te krap. Het bedrijf verhuist naar de Parmentierstraat. Ook dit pand is in eigen beheer gebouwd.

2000

Bike Event

Het eerste Bike Event is een feit. Kruitbosch slaagt er in om haar klanten te verrassen en te inspireren. Een dergelijk evenement door een groothandel is nog niet eerder vertoond in de tweewielerbranche.

2000

Alpina

Start van de herlancering van het kinderfietsmerk Alpina. Kruitbosch neemt kinderen serieus en maakt een complete lijn lifestyle- kinderfietsen. Binnen een paar jaar is Alpina marktleider.

2003

K3-Fiets

Dankzij de licentie voor het maken van K3-fietsen krijgt Kruitbosch er binnen korte tijd veel klanten bij. De Belgische meidengroep is enorm populair en de roze kinderfietsen en bijbehorende accessoires zijn dan ook niet aan te slepen.

2006

Cortina

Start van productie Cortina-fietsen. Dit eerste jaar worden er 4.000 fietsen geproduceerd. 

2008

Fusie

Fusie tussen Kruitbosch Zwolle en Kruitbosch Hoogeveen. Er wordt een nieuw pand gebouwd op industrieterrein hessenpoort in Zwolle. Het familiebedrijf is allang niet meer regionaal gericht. De afzetmarkt richt zich op Nederland, Benelux en Duitsland. Egbert heeft andere ambities en de neven zetten een geheel nieuwe bedrijfsstructuur op waarbij Chris tot algemeen directeur wordt benoemd. Wilco en Martin zijn mede-eigenaren.

2012

Cortina Ecomo

Cortina Ecomo wordt gelanceerd. Voor het eerst is er een hippe en stijlvolle e-bike op de markt.

2013

Fiets op catwalk

Kruitbosch opent een eigen Youtube-kanaal en plaatst op 19 oktober de eerste video. Thema: fietsen is fashion. Op de catwalk een exclusieve modeshow waar tientallen fietsen de hoofdrol vervullen. Anouk Smulders presenteert dit bijzondere event.

2013

Cortina Groeit

Cortina groeit explosief. In het seizoen 2013 worden meer dan 100.000 fietsen geproduceerd.

2014

Waardering

Op 18 augustus wordt Kruitbosch uitgeroepen tot meest gewaardeerde fietsgroothandel, zo blijkt uit onderzoek naar tien groothandels in de fietsenbranche. Kruitbosch scoort hoog op de onderdelen assortiment, logistiek, informatie, prijs en service.

2015

Rondje historie

Op 6 juni fietsen de medewerkers een rondje historie. Tijdens de fietstocht van Zwolle naar Zutphen en terug worden een aantal belangrijke kruitboschlocaties aangedaan.

2015

Yepp-trailer

De Yepp-trailer, een innovatieve en moderne fietstrailer voor kinderen, wordt de komende jaren in de Benelux exclusief via Kruitbosch geleverd.

2017

Cortina grootste stijger in e-bike markt

Cortina timmert hard aan de weg op de Nederlandse e-bike markt. In het Marketingrapport Rijwielhandel 2017 van Marktdata.nl blijkt dat Cortina één van de twee grootste stijgers in de branche is. Het rapport laat verder zien dat Cortina zeer goed op social media scoort en het meest gezochte fietsmerk op Google is.

2018

E-Bike to go

Kruitbosch en e-bike-to-go, de grootste leverancier van ‘deel-e-bikes’ aan bedrijven in Nederland, bundelen hun krachten. Naast het aandeel dat Kruitbosch neemt in e-bike-to-go, ontwikkelen de bedrijven een gezamenlijke propositie, waarbij organisaties volledig worden ontzorgd rond alles wat met ‘bike-management’ te maken heeft. 

2019

Cortina Common is ‘Fiets van het Jaar 2019’

De Cortina Common is door de RAI vereniging uitgeroepen tot ‘Fiets van het Jaar 2019’. De Cortina Common is niet alleen een fiets, maar een totaalconcept. Alle Cortina Common-modellen zijn namelijk uitgerust met het unieke AtranVelo System (AVS).

2019

Thuis bij Kruitbosch

In oktober organiseert Kruitbosch de eerste editie van ‘Thuis bij Kruitbosch’, de opvolger van het Kruitbosch Bike Event. Kruitbosch ontvangt haar klanten thuis aan de Ravenburgstraat in Zwolle, op een unieke locatie pal naast het pand. Om alle innovaties te tonen wordt met een luxe hangartent extra ruimte gecreëerd aan de overzijde van het pand.

2020

Kruitbosch neemt aandelenbelang in Hellorider

Kruitbosch heeft een belang genomen in Hellorider, het onafhankelijke fietsleaseplatform dat zich richt op de grootzakelijke markt van leasefietsen en begin april 2020 werd afgesplitst uit International Bike Group (IBG). Hellorider is in het grootzakelijke leasesegment het enige onafhankelijke platform waar werkgevers, autoleasemaatschappijen, fietsmerken en fietsdealers samenkomen.

2022

Kruitbosch klaar voor de toekomst met een autostore

Kruitbosch installeert een AutoStore in zijn warehouse in Zwolle. Zo kunnen we efficiënt groeien en fietsendealers bedienen met een groter assortiment, zonder het warehouse te moeten uitbreiden.

2023

De Kruitbosch-groothandel wordt PENDLR

Groot nieuws, de Kruitbosch-groothandel wordt PENDLR. We worden jouw partner in micromobiliteit – lichte, gezonde en duurzame vormen van dagelijks verplaatsen in en om de stad. Met als doel? Zorgen dat je alles hebt om de stad en de toekomst in beweging te brengen.