TRENDS ON THURSDAY – Trend 3: gezondheid en welzijn

02-02-2023

In een wereld waar we steeds minder grip hebben, zijn we op zoek naar zaken waar we wel controle op uit kunnen oefenen. Onze gezondheid is in de laatste jaren steeds meetbaarder geworden en daardoor één van deze zaken. Smartwatches zorgen voor inzicht in je gezondheidsdoelen en zetten mensen letterlijk in beweging. Wat ook sterk opkomend is, is de drang naar grip op mentale gezondheid. Smartwatches geven je nu, naast inzicht in je fysieke gezondheid, ook inzicht in rustmomenten en sporen je aan om deze bewust te pakken. Merken die serieus bezig zijn met de gezondheid van mensen worden hierom geroemd. Bewustzijn in gezondheid en welzijn is dus here to stay! Bij Kruitbosch proberen we ook steeds meer bij gezondheid en welzijn stil te staan. Onze HR manager Arie Peerbolte legt uit hoe we bij Kruitbosch omgaan met de gezondheid en het welzijn van onze collega’s.

Hype of trend?

Is de trend gezondheid en welzijn een hype bij organisaties? Regelmatig zie ik nieuwe functies voorbijkomen die hiermee te maken hebben. Zo kwam ik onlangs nog iemand tegen op LinkedIn die amplitiedeskundige is. Ik hoor je denken: amplitie, wat? Amplitie richt zich op het versterken van medewerkers en dat verhoogt hun productiviteit, werkgeluk en vermindert verzuim. Wow, dat wil iedereen toch?! Volgens mij is het oude wijn in nieuwe zakken. Al heel lang weten we dat je in staat bent om samen bergen werk te verzeten als je zowel fysiek als mentaal in goede conditie bent. Als het werk dan ook nog past bij jouw talenten en karakter, dan kan je de wereld aan.

Persoonlijk leiderschap

Helaas zien we ook dat de druk toeneemt in deze tijd. Zowel privé als op het werk lijk je continu aan te moeten staan en de kans op kortsluiting wordt daardoor steeds groter. Daar kan je zelf wat aan doen door keuzes te maken die bij jou passen als persoon en je aanspraak maakt op jouw talent. Ik hoop dat je die mogelijkheid krijgt en hebt om daarmee aan de slag te gaan. Dat noemen wij persoonlijk leiderschap. Daarbij hoort werken vanuit je talent en doen wat je echt leuk vindt, maar ook tijd om te ontspannen en te bewegen. Fysieke en mentale gezondheid dus!

Werken vanuit persoonlijk leiderschap

Bij Kruitbosch kiezen we ervoor om te werken vanuit persoonlijk leiderschap. Dat betekent dat we werken op basis van talent en dat collega’s in een team zitten waar ze lief en leed met elkaar delen, maar ook weten wat er van het verwacht wordt en welke support zij krijgen om doelen te bereiken. Als Kruitbosch hebben we als doel om met sterke merken bij te dragen aan duurzame micromobiliteit in de Europese stedelijke gebieden. De fietsen van Cortina en ons assortiment in de groothandel dragen daaraan bij, daar zijn we echt van overtuigd. We merken ook dat veel van onze collega’s het leuk en mooi vinden om daar aan bij te dragen. Zij doen iets wat zij echt leuk vinden en werken vanuit hun eigen passie en talenten.

Uitdagen op talent en duurzaam werken

Tegelijkertijd proberen we collega’s ook uit te dagen. Hoe we dat doen? Collega’s doen een TMA (talent management analyse) waardoor ze zichzelf en hun talenten nog beter leren kennen. Aan de hand van deze analyse gaan we het gesprek aan: wat zijn jouw talenten en zet je die al in? En in oktober hadden we de week van de duurzaamheid, waar we collega’s lieten zien wat je kan doen om gezond te werken en te leven. Ook organiseerden twee collega’s tijdens deze week een hardloopclinic.

Werken met plezier

Als organisatie willen we benadrukken dat het belangrijk is om tijd te nemen voor reflectie en te stoppen met brandjes blussen, maar zoeken naar oplossingen die structureel zijn en leiden tot continu verbeteren. Hierbij hoort dat teams op de hoogte zijn van ontwikkelingen in hun vakgebied en in de wereld om ons heen. Zo zijn en blijven wij een wendbare organisatie met betrokken, ondernemende en vooruitstrevende medewerkers waar we met elkaar met plezier samenwerken.

TRENDS ON THURSDAY – Trend 3: gezondheid en welzijn