Kruitbosch start samenwerking met UvA en Urban Cycling Institute onder de naam Bike Kitchen

31-08-2023

De Universiteit van Amsterdam (UvA), het Urban Cycling Institute en fietsgroothandel Kruitbosch slaan de handen ineen om duurzame mobiliteit in steden te bevorderen. De samenwerking heeft als doel onderzoek, onderwijs en praktijk met elkaar te verbinden en wordt vormgegeven door middel van de oprichting van een Bike Kitchen.

De Bike Kitchen staat volledig in het teken van fietsen. Hier kunnen studenten leren hoe ze hun eigen fiets kunnen repareren en onderhouden, waardoor zij daar langer op kunnen blijven fietsen. De Bike Kitchen draagt bij aan het reduceren van het aantal ‘weesfietsen’ in steden, maar wil ook graag een community ontwikkelen en de circulariteit van de fiets bevorderen. Kruitbosch speelt een belangrijke rol als leverancier van gereedschappen en onderdelen voor de Bike Kitchen.

Op 19 oktober 2023 wordt de Bike Kitchen UvA geopend op de Roeterseilandcampus. Met deze samenwerking willen de partijen een positieve bijdrage leveren aan duurzame mobiliteit en het versterken van de band tussen wetenschap en praktijk op het gebied van fietsen in stedelijke omgevingen.

Over de Bike Kitchen

In Amsterdam worden jaarlijks meer dan 100.000 fietsen weggegooid. We leven in een tijd waarin consumptie centraal staat en waarin schaalvergroting belangrijker is geworden dan kwaliteit. De Bike Kitchen UvA speelt in op deze dynamiek door de fundamentele vraag te stellen: Op welke manieren kan de herwaardering van de klassieke fiets leiden tot een circulaire economie en sociale verandering gericht op zorg, verantwoorde consumptie, menselijke interactie en leefbare steden? Door middel van een volledig uitgeruste ruimte voor zelfreparatie van fietsen, kunnen studenten hier onder begeleiding van fietsenmakers leren hoe zij hun eigen fiets kunnen onderhouden en repareren. Op deze manier wordt de verbinding tussen mensen onderling en tussen mens en product versterkt, waarbij het stimuleren van kennis en ervaring ervoor zorgt dat de fiets opnieuw centraal wordt gezet.

Voor meer informatie: Bike Kitchen – Urban Cycling Institute

 

Kruitbosch start samenwerking met UvA en Urban Cycling Institute onder de naam Bike Kitchen